Boekentips: Isa Hoes – ‘Toen ik je zag’ ; Mascha Feoktistova – ‘Happy Life’

De afgelopen week heb ik twee boeken uitgelezen: ‘Toen ik je zag’ van Isa Hoes en ‘Happy Life’ van Mascha Feoktistova. Beide boeken vond ik erg mooi, dus wilde ik er een blogpost aan wijden.

‘Toen ik je zag’

De flaptekst van het boek:

Het verhaal over leven met een echtgenoot die leed aan depressiviteit, maar bovenal een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hebben gehouden. 

Isa Hoes en Antonie Kamerling ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens de audities van Goede Tijden, Slechte Tijden. De soap wordt een groot succes en Antonie is als hartenbreker Peter Kelder al snel razend populair. Antonie en Isa worden verliefd en leiden samen een vrijgevochten leven, terwijl ze de ene rol na de andere spelen in televisieseries, speelfilms, toneelstukken en musicals.

De buitenwereld ziet een stralend stel voor de camera s, maar privé gaat Antonie gebukt onder een zware neerslachtigheid. Terwijl deze depressies zich steeds vaker voordoen, probeert Isa haar gezin bij elkaar te houden, tot Antonie op 6 oktober 2010 besluit zijn leven te beëindigen.

Het sterkste punt van dit boek vond ik het persoonlijke aspect. Terwijl ik het zat te lezen, voelde het alsof ik met Isa zelf aan het praten was in een rustige ruimte. Ze vertelt een groot deel van haar leven: haar jeugd, (het begin van) haar acteercarrière, het moment dat ze Antonie ontmoet en een relatie met hem krijgt, het verdere verloop van de relatie, hun huwelijk, de kinderen, zijn depressiviteit en uiteindelijk zijn zelfmoord. Ik vond het mooi om te lezen hoe ze van de kleine dingen konden genieten: samen koken en eten, wijntjes drinken, uren lang praten. De liefde tussen Isa en Antonie raakte mij ook: ze waren beiden erg toegewijd en haalden het beste in elkaar naar boven. Echte liefde. Ik vind het knap dat Isa zo openhartig heeft durven schrijven over de depressiviteit van Antonie: hoe hij soms handelde of praatte, hoe zij ermee omging, hoe zij hem zag veranderen in een persoon die ze niet meer herkende.
In het boek stonden af en toe dagboekpassages, zowel van Isa als van Antonie, wat bijdroeg aan het persoonlijke aspect. Ook waren er cursief getypte stukken tekst die terugblikken waren van nu op de gebeurtenissen van toen. Je leest hoe Isa toentertijd Antonie soms niet begreep, maar nu juist wel.
Ondanks het persoonlijke van het boek, leest het erg vlot. De dagboekpassages en terugblikken vind ik absoluut niet storend, want het draagt juist goed bij aan het verhaal. Het zorgt voor afwisseling en werkt verhelderend. Bovendien bevat het boek (privé-)foto’s, wat een prettige aanvulling is.  
Voor ik dit boek las, wist ik niet veel over Isa Hoes en Antonie Kamerling, maar ik heb er absoluut geen spijt van dat ik het gelezen heb. Het was een mooi, ontroerend boek dat ik iedereen kan aanraden.

‘Happy Life’

Ik begin met een flashback uit mijn leven. Mijn beste vriendin en ik waren een jaar of vijftien toen we beiden begonnen met make-up. Omdat we er in die tijd nog niet zoveel vanaf wisten, bekeken we de video’s van zogenaamde beauty gurus op Youtube. Deze vrouwen kwamen voornamelijk uit Amerika en waren bekend geworden met hun eigen beautyblog. Uit ons eigen kikkerlandje hadden we Mascha Feoktistova, met haar Youtube-kanaal en beautyblog Beautygloss. Een tijdje volgde ik haar filmpjes, maar op een gegeven moment haakte ik af. Tot afgelopen zomer. Ik ging niet op vakantie, maar veel van mijn vrienden wel (of ze waren gewoon druk met andere dingen). Ik had zeeën van tijd en zocht Beautygloss weer op. Om vervolgens weer helemaal verslaafd te raken en haar dagelijks op de voet te volgen, ook op de social media. Haar artikelen en video’s werden geluksmomentjes in mijn dagelijkse leven. Ik leerde ook de persoon Mascha kennen. Op een gegeven moment maakte ze bekend bezig te zijn met het schrijven van een boek. Het boek is inmiddels al een maandje uit als ik het goed heb en is ingeslagen als een bom. Een mooie positie in de ‘Bestverkocht’-lijsten op bol.com, uitverkocht in zoveel winkels dat er nu al een tweede en derde druk gemaakt zijn of nog in de maak zijn… Gisteren moest ik toch in de stad zijn, dus besloot ik op zoek te gaan naar Happy Life. Ik moest vier winkels afgaan om het boek te vinden. Blij was ik toen ik het eenmaal in handen had! ’s Avonds begon ik te lezen en een paar uur geleden had ik Happy Life al uitgelezen.

De flaptekst:

‘Over de liefde kan ik zo enorm veel vertellen. Ik heb al langer dan tien jaar een vaste relatie en ben daar gelukkig mee. Mijn tips? Vertrouwen is enorm belangrijk en elkaar loslaten ook. Laat ieder zijn ding doen en zorg er vooral voor dat je los van elkaar ook nog een leven hebt. Maar ook samen, blijf leuke dingen doen. Geniet!’

Maar ook over: school, uit huis gaan, carrière, geld, sparen, familie, vriendschap, contact durven maken, feedback krijgen, happy zijn, ‘nee’ durven zeggen, hoe je overkomt en nog veel meer…

Mascha is professioneel beautyblogger. Met haar blog Beautygloss.nl heeft zij meer dan 100.000 volgers per dag!

‘Mascha is de grootste vrouwelijke influencer van Nederland’ – Blogmij.

Dit is geen boek over make-up, want daar blogt ze naar eigen zeggen al genoeg over. Dit is geen autobiografie, want daar vindt ze zichzelf nog te jong voor (ze is 27). Het zijn een aantal korte verhalen over dingen die Mascha in haar leven heeft meegemaakt en wat ze daarvan heeft geleerd. Zoals hierboven beschreven lopen de onderwerpen erg uiteen, wat het boek veelzijdig maakt. Ik heb genoten van Happy Life, dat blijkt wel uit het feit dat ik het in één adem uitgelezen heb. Het boek is ideaal voor degenen onder ons, onder wie ik, die aan het begin van hun volwassen leven staan en geheid te maken zullen krijgen – of hebben gekregen – met de behandelde onderwerpen. Het leest lekker weg, maar je leert er zeker wat van!

Dan waren dit twee boekreviews in één blogpost. Momenteel ben ik de autobiografie van Nelson Mandela aan het lezen, maar daar komt voorlopig nog geen review van online, omdat het een dik boek is en ik er nog wel even mee bezig ben. But stay tuned off course!

Welke boeken heb jij gelezen? Wat vond je ervan?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s