De gouden regels voor een vriendschap

Vriendschap: wij mensen kunnen niet zonder, want anders zouden wij maar een eenzaam bestaan leiden. We willen allemaal minstens één persoon met wie we kunnen lachen, huilen en praten. Ook willen we dat een vriendschap heel lang meegaat. Dit hoef je echter niet helemaal aan het lot over te laten. Zelf kun je een paar dingen doen om een vriendschap zo goed mogelijk te houden.

  • Wees loyaal/betrouwbaar. Aangezien deze begrippen erg op elkaar lijken, voeg ik ze samen in één punt van dit rijtje. Laat elkaar niet vallen op de cruciale momenten, wat die ook mogen zijn. Wees niet achterbaks: speel geen engeltje in het gezicht van je vriend(in), terwijl je achter zijn/haar rug om roddels verspreidt. Geheimen zijn er om te bewaren: doe dat dan ook!
  • Denk aan elkaar. Een sollicitatiegesprek, belangrijk tentamen of wedstrijd: allemaal zenuwslopende dingen waardoor je vriend(in) wel wat steun kan gebruiken. Vooraf een succeswens en achteraf de vraag hoe het ging zijn kleine gebaren met een grootse impact!
  • Verras elkaar. Dit is op vele manieren te interpreteren. Ga eens iets (geks) doen wat jullie nog nooit samen gedaan hebben! Dit versterkt jullie band. Of koop zomaar een klein cadeautje, bijvoorbeeld zijn/haar favoriete tijdschrift.
  • Wees er altijd voor elkaar. Een zeer belangrijk fundament voor een vriendschap. In tijden van voor- en tegenspoed, rijkdom en armoede… Dit klinkt een beetje als een huwelijksbelofte, maar het is en blijft cruciaal voor een oprechte vriendschap!
  • Wees eerlijk, maar respectvol. Als jouw vriend(in) iets doet wat jou dwars zit, praat er dan rustig over. Hij/zij is zeker bereid naar jou te luisteren, eigen feedback te geven en samen tot een oplossing te komen.
  • Doe samen veel leuke dingen. Naast prachtige herinneringen levert dit ook een versterkte vriendschapsband op. Maar…
  • Durf elkaar ook los te laten. Als je niet continu op elkaars lip zit, ontstaan er minder irritaties en is het extra leuk als je weer samen bent. Bezitterig doen en de ander claimen is nooit een succes. Dit schept ironisch genoeg juist meer afstand.
  • Laat elkaar zien hoe belangrijk deze vriendschap is. Dit kan in de vorm van een cadeau, maar zo nu en dan een lieve opmerking voldoet ook. Een overload is echter ook weer niet goed, want dit neemt de geloofwaardigheid weg.
  • Bouw elkaar op. Stel: hij/zij zit niet lekker in zijn/haar vel. De truc is dan om ervoor te zorgen dat het zelfvertrouwen weer een beetje terugkomt bij deze persoon. Dit kan al met een simpel complimentje! Benadruk zijn/haar pluspunten.
  • Motiveer elkaar. Dit kan op vele gebieden: school, passies, werk… Haal het beste in elkaar naar boven!

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het nog best lastig vond dit rijtje samen te stellen, omdat zoveel ‘regels’ elkaar overlappen. Toch hoop ik dat dit een helder beeld van een goede vriendschap heeft gecreëerd?

Wat vinden jullie belangrijk in een vriendschap?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s